Goedkoop Hoverboard

Oxboard kwam een aantal jaren geleden als eerste met een hoverboard op de markt. Balanceboard is eigenlijk een betere benaming omdat, anders dan het hoverboard in de film Back to the Future, er van zweven geen sprake is. Het is in de basis een simpel ding met twee wielen en een uit twee delen bestaande plank er tussen met in het midden een draaipunt waar de twee delen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Maar zoals dat heel vaak is lijkt een hoverboard simpeler dan het is. De belangrijkste onderdelen van een hoverboard zijn de wielen, de elektromotors en de sensoren. Het gehele wordt aangestuurd met software. Die zorgt ervoor dat het hoverboard reageert zoals de bedoeling is.

Waar mag je rijden op je hoverboard?

Anders dan de Segway, waar de hoverboard van afgeleid is, mag je met een hoverboard niet de weg op. Hiervoor is een status van bijzondere bromfiets nodig. Iedere leverancier moet die voor zijn type hoverboard aanvragen. Omdat een hoverboard nergens op lijkt en volgens de protocollen te testen onderdelen gewoon niet heeft, is het de vraag of die typegoedkeuring er ooit komt. Oxboard heeft een eerste stap gezet met het laten uitvoeren van veiligheidsonderzoek bij Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Deze stichting heeft over de veiligheid positief geoordeeld. Maar dit is maar een eerste stap van één van de leveranciers van hoverboards.

Hoe werkt een hoverboard?

Zet je met twee voeten druk naar voren dan gaat het hoverboard naar voren rijden, zet je druk naar achteren dan gaat het hoverboard naar achteren en zet je druk aan één kant dan maak je een bocht. Doe je niets dan staat het hoverboard ook stil. Het hoverboard zorgt ervoor dat je niet omvalt als je erop staat. Je hoeft je daar dus ook niet druk over te maken. Het is zelfs zo dat als je wel je best gaat doen om niet om te vallen, door zelf allerlei correcties te doen om in evenwicht te blijven,  je dan juist sneller omvalt. Je kunt echt heel snel leren hoe je op een hoverboard moet rijden. Sommige mensen rijden er zo op weg en anderen hebben een kwartiertje oefenen nodig. Na je eerste uurtjes gaat het automatisch zoals fietsen en autorijden ook automatisch gaan.

Waar komen prijsverschillen tussen hoverboards vandaan?

Hoverboards worden tegen verschillende prijzen aangeboden en dat kan omdat de verschillende onderdelen in verschillende kwaliteiten en prijzen te koop zijn. Een leverancier die voor alle onderdelen de goedkoopste variant kiest zal in staat zijn om een hoverboard tegen een heel scherpe prijs op de markt te zetten. Als klant is het echter de vraag of het verstandig en veilig is om  iets te kopen dat bij elkaar één grote concessie aan de te leveren kwaliteit is. De goedkoopste wielen zullen door onder andere de mindere lagers en b-kwaliteit rubber minder lang mee gaan en sneller storingen oplopen. De sensoren die het evenwicht verzorgen zijn een ander belangrijk onderdeel. Het is niet zo dat er één type en één model sensor is.  Ook hier zal een leverancier een afweging tussen kosten en kwaliteit moeten maken. De signalen die de sensoren geven worden door software verwerkt zodat je, zonder dat je er zelf echt iets voor hoeft te doen, toch recht overeind blijft staan. Het schrijven en onderhouden van dit soort software is een kostbaar iets. Een leverancier waar “redelijk goed” goed genoeg is kan dan ook substantieel besparen op goedkope sensoren en verouderde software.  Voor al deze onderdelen geldt dat lage kwaliteit ten kosten gaat van de kwaliteit en de betrouwbaarheid.

Goedkoop Oxboard

Tussen de verschillen hoverboards zitten grote prijsverschillen. Goedkope Oxboards bestaan niet. Oxboard kiest bij alle onderdelen voor het beste wat er op de markt is en investeert continue in de verdere ontwikkeling van het Oxboard. Ook Oxboard heeft een enorme prijsdaling laten zien sinds de marktintroductie. Waar bij de introductie de prijs op € 800,- lag ligt de prijs nu, na de meest recente prijsdaling, op € 380,-. Hiermee ligt het prijsverschil met de goedkope varianten op ongeveer € 200,- Het is een afweging die iedereen zelf moet maken. Goedkope hoverboards bestaan en worden aangeboden maar die lage prijs komt, zoals eerder beschreven,  ergens vandaan.